červená řepa

Vypěstovali jste si červenou řepu? Poradíme vám, co s ní!

Už na jaře jste se snažili na svou zahradu zasadit co nejvíce druhů zeleniny. Přece jenom při aktuálním neustálém zdražování potravin se vám vaše vlastní zelenina bude hodit a ještě navíc ušetříte. Mít svou vlastní zeleninu znamená mít i mnohem zdravější zeleninu, protože na ni samozřejmě nepoužíváte nejrůznější chemické přípravky, které se většinou používají hlavně pro urychlování růstu.

Co se týče nejčastějších druhů zeleniny, které jsou zasazovány, tak to jsou například brambory, dále také okurky, které se během začátku podzimu zavařují, dále také klasické mrkve, česnek, cibule, ale také i červená řepa. Konkrétně s červenou řepou jste udělali dobře, protože se jedná o jeden z nejzdravějších druhů zeleniny vůbec.

Vypěstovali jsme jí moc, co s ní?

Pokud se stane, že jste červené řepy vypěstovali více, než jste chtěli, buď ji samozřejmě můžete prodat známým ve vesnici, ale taky si ji můžete zavařit. Ta druhá možnost je lepší, protože přece jenom jí sice teď máte hodně, ale během zimních měsíců už jí hodně mít nemusíte. Navíc zavařenému se nikdy nic nestane, a tak si nakupte zavařovací sklenice, nakrájejte si řepu na kostičky a zavařte si ji podle mnoha návodů a receptů, které najdete na mnoha internetových stránkách.

Proč se řepu vyplatí pěstovat?

Mnoho lidí však neví, proč by měli řepu pěstovat, ale je to prosté – jedná se opravdu o jeden z nejzdravějších druhů zeleniny vůbec. Má v sobě mnoho látek, které jsou pro tělo prospěšné. Hlavní je velké množství vitaminu B a C, tudíž naše imunita bude opravdu do značné míry posílena. Také je zde karoten, který je známý jako „áčko“. Má v sobě taky hromadu bílkovin, dále také cukru, vlákniny a je zde i velice důležitý antioxidant betanin.

Co se týče minerálů, i z těch je zde velké zastoupení, a to hlavně draslíku, sodíku, vápníku, dále také hořčíku či železa.