co lze zavařit

Co všechno lze zavařit a jak?

Na naší zahradě jsme si vypěstovali jistě řadu zeleniny, po které jsme toužili. Vlastní pěstování má opravdu řadu výhod – mezi hlavní výhody patří ušetření, protože právě zelenina je něco, co neustále zdražuje v kamenných prodejnách s potravinami. Většina lidí si hojně pěstovala hlavně brambory, protože brambory jsou příloha hodící se snad ke každému jídlu. Dále se pěstovala cibule, česnek nebo třeba i mrkev, kterou hojně využijeme hlavně do polévek. Samozřejmě si na své přišla i petržel nebo celer.

Nicméně jsme také pěstovali i řadu takových druhů zeleniny, které lze lehce zavařit. Přece jenom pokud se nám takové druhy povedlo vypěstovat ve velkém množství, je to jenom dobře – alespoň nám během zimy nepochybí. A hlavně v zavařeném stavu se zelenině opravdu nic nestane, tím si můžete být jisti.

Řada lidí však neví, jaké všechny druhy zeleniny lze zavařit. Pojďme si proto říct, co všechno můžeme narvat do zavařovacích sklenic a nachystat pro pozdější zpracování.

• Okurky

Asi nejčastěji se zavařují okurky. Zálivku na ně má každý svou, většinou jsou to zálivky, které se dědí z generace na generaci. Mnohdy jsou to sladší zálivky, jiné jsou trochu kyselejší – každý si to však udělá tak, jak to má rád. Při zavařování okurek je nutné je pořádně umýt. Poté do umytých zavařovacích sklenic se naskládají o nejvíce natěsno, tudíž se do nich vleze okurků opravdu mnoho. Zalijí se zálivkou a poté se uzavřou a uskladní.

• Červená řepa

Červená řepa se řadí asi k těm nejzdravějším druhům zeleniny. Většinou se při zavařování nakrájí na kostičky a hodí do sklenice, někdo je dokonce chvilku povaří, ale to už pak ztrácí smysl té zavařované zeleniny.

• Dýně

Málokdo ví, že se dají i dýně skvěle zavařit, aby nám tak tato zelenina vydržela i přes zimu. Z dýní jsou nejlepší polévky a hlavně tato zelenina má v sobě fantastické látky, které nám nejen utuží imunitu, ale také nám dokonale pomůžou bojovat s nepříjemnými nemocemi.

Napsat komentář