sýrářství

Sýrařství – co to je a má toto povolání budoucnost?

Dneska se dá podnikat naprosto ve všem. Tedy nejen podnikat, ale také i pracovat. V poslední době se stalo populární hlavně podnikání na základě franchisingu, co se týče klasického zaměstnání, tak se lidé hrnou hlavně do takových oborů, které by je bavili, protože nechtějí sedět osm hodin v práci, která je nenaplňuje. Díky tomu, že lidé chtějí opravdu dělat, co je baví, vznikají dokonce i mnohé nové obory, mezi nimi vyniká hlavně obor nazvaný „sýrařství“.

Málokdo by tušil, že se tento obor dá dokonce klasicky vystudovat. Jihočeská univerzita začala nabízet právě tento předmět, u něhož se slibuje i uplatnění v oboru. Tato Jihočeská univerzita působí v Českých Budějovicích a obor bude k mání v aktuálním školním roce.

Co to je zač?

Tento obor bude součástí reakreditovaného magisterského studia, které je spojené se studiem zemědělských produktů. V tomto oboru prý po vystudování bude velké uplatnění. Během studia si studenti vyzkoušejí, jak se vyrábí různé druhy sýrů. Tento obor byl zaveden hlavně proto, že se doufá ve zlepšení mlékárenského průmyslu. Právě v tomto průmyslu pak budou mít studenti nabízené uplatnění.

Jak to na takové fakultě vypadá?

Pokud byste se zajímali o toto studium, pak vás možná zajímá, jak vlastně taková fakulta sýrařství vypadá. Toto studium má svou vlastní vybavenou laboratoř a dokonce vlastní i svou minimlékárnu. Nejvíce se však studenti věnují teorii, ale také mají do studia zapojeno i praktické cvičení, dále také semináře s odborníky a součástí studia jsou také různé exkurze v případných možných budoucích pracovištích.

Většinou se do tohoto studia přihlašují studenti, kteří mají doma domácí zvířata, tedy si už zkoušeli sýr vyrábět. Samozřejmě se toto studium nemusí týkat jenom studentů zemědělských produktů, ale také se mohou přihlásit i studenti ze zcela jiných oborů.