spáleniny

Spáleniny v troubě a jak je efektivně vyčistit

Mnoho lidí se doslova vyžívá ve vaření. Někteří lidé zkrátka doslova milují vařit, proto se není čemu divit, když se ve velké většině takových kuchyní vyskytuje nepořádek, který se však vždycky snaží vyčistit, ovšem nejde to tak lehce, jak se na první pohled zdá. Nejhorší jsou nejspíše spáry mezi kachličkami, které vždy zašpiníme, aniž bychom si to uvědomovali. Naštěstí je internet plný věcí, díky kterým lehce a snadno, hlavně rychle vyčistíme nečistoty ve spárech mezi kachličkami. Mezi další takové těžko umyvatelné věci patří i nerez, kterou bohužel jen tak lehce nevyčistíme pomocí nejrůznějších přípravků, které koupíme v drogerii.

Mezi další problematické záležitosti taky patří i spáleniny, které věčně zlobí naši troubu. Ovšem i s takovou nečistotou jde bojovat. Pokud nevíte, jak takové spáleniny, které jsou ve vaší troubě naprosto nesympatické, odstranit, pak se nechte inspirovat následujícími tipy, díky kterým se spáleniny rozloučí lusknutím prstů.

Spáleniny nesužují jenom troubu, ale také gril

Se spáleninami se však setkáme nejen u trouby, ale také třeba u grilu, pokud je zejména léto a my grilujeme opravdu v hojném množství. Pro grily je však nejlepší zejména řada chemických přípravků, pokud však chcete vyzkoušet některé z babských rad, které vás nebudou stát nic víc, než pár korun, pak se zaměřte především na následující – zkuste do vaší trouby nasypat sůl a žárem ji pak nehte zhnědnout. Tímto způsobem se totiž lehce odstraňuje především mastnota. Zbylá sůl se následně vymete a trouba se pak jen utře mokrou utěrkou nebo hubkou.

Odvážnější mohou zkusit čpavek, který se nalije do malého kastrolu a dá se na noc do zavřené trouby. Lépe se tak uvolní mastnota a různé spáleniny či napáleniny. Ty se pak jednoduše vytřou hadrem. Někdy však stačí vložit do trouby jenom misku s vodou. Při mírně puštěné troubě po půl hodině povolí nečistoty, které se následně jenom setřou.