Pěstování zeleniny

Pro zahrádkáře: Jak pěstovat rajčata ve fóliovníku

Domácí zelenina rozhodně nemá konkurenci. Pokud bychom měli srovnat zeleninu vypěstovanou doma a zeleninu z obchodu, našli bychom kupu rozdílů. Hlavní rozdíl by byl samozřejmě v chuti. V současné době většina lidí má nasazenou takřka každou zeleninu, ovšem na některé druhy byl ještě čas. Například na rajčata byl čas, ta se nasazují zpravidla až v květnu, kdy je jasné, že se nevrátí zimní mrazíky. Rajčata skutečně potřebují dostatek tepla, jinak se jim nedaří.

Pěstování rajčat není jednoduché hlavně z toho důvodu, že rajčata jsou náchylná na různé bakterie a plísně. Naštěstí se dá něco udělat proto, abyste nemuseli používat chemické postřiky, které rajčatům jenom škodí a díky kterým nejsou rajčata v bio kvalitě.

Zasaďte je do fóliovníku

Rajčata jsou asi nejčastěji pěstovanou zeleninou. Pokud bychom je porovnali s rajčaty v obchodech, najdeme mnoho rozdílů. Nejen, že domácí rajčata mnohem lépe chutnají, ale jsou i krásně zbarvená, velká a bez chemických postřiků, pokud je pěstujete ve fóliovníku.

Fóliovník je nejlepším přítelem každého zahrádkáře. Pěstují se v něm zejména druhy zeleniny, které potřebují ke svému růstu abnormální teplo a které jsou náchylnější na různé plísně, bakterie a nemoci. Do fóliovníku se nejčastěji sází zmiňovaná rajčata, dále i okurky a papriky. Jsou v něm dokonale chráněni před různými škůdci.

Dobře se v něm udržuje teplota

Jelikož jsou rajčata zeleninou, která roste do výšky, fóliovník musí mít alespoň dva metry a každá rostlinka musí být podepřena. Rajčátka rostou bez problémů jenom tehdy, pokud mají ve fóliovníku potřebnou teplotu. Ideální teplota je zhruba pětadvacet stupňů Celsia. Nikdy nesmí poklesnout pod patnáct stupňů!

Rajčata potřebují dobře propustnou a hlavně dostatečně pohnojenou půdu. Na živiny si zkrátka a dobře potrpí. Co se týče zalévání, je nutné je zalévat denně, při velkém suchu i dvakrát denně.