pojizdne provozovny

Pojízdné provozovny jako hudba budoucnosti

pojizdne provozovny

Pojízdná provozovna nabízí nový prostor pro regionální potraviny a jejich rozšíření na náš trh. Neustále rostoucí síť farmářských a jim podobných trhů je na vzestupu a pro české pěstitele a výrobce je to opravdu dobrá zpráva. K jejímu použití je třeba registrace na úřadech, dodržování hygienických předpisů a připravenost na možnost kontroly. Musíte dodržet požadavky technické, hygienické i protipožární.

Konečná podoba těchto pojízdných zařízení je jejich menší forma, než dříve byly třeba autobusy. Smíšené zboží je na ústupu, v popředí jsou specializované prodejny na kolech, které nabízí své konkrétní druhy potravin. Technická specifikace vozidel se rozlišuje podle sortimentu. Jiná je na prodej pečiva, masných a uzenářských výrobků či sýrů.
Potraviny rostlinného původu a také zpracované potraviny živočišného původu, které nejsou schválené Státní veterinární správou, má na starosti Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Potraviny živočišného původu jako čerstvé maso, ryby, ale i med má na starosti Státní veterinární správa. Okresní hygienické stanice řeší hygienu a u příslušného úřadu se musíte registrovat.
Státní veterinární správa si na pojízdné prodejny umí došlápnout a v loňském roce jich více než čtvrtina neměla vše v pořádku. Nejčastěji jde o nedostatečné označení potravin, chybějící doklady o původu i složení potravin a vyhotovených pokrmů. Přes 70 prodejců také porušilo i správnou hygienu, v oblasti osobní hygieny, nesprávného nakládání se vzniklými odpady, ale i stav předepsaných pracovních pomůcek. Dodržována nebyla ani v 92. případech stanovená teplota uchování potravin a jejich skladování. Hygienici v loňském roce provedli 23 000 kontrol. Objevili nedostatky v provozní hygieně, skladování potravin a také neodpovídajícím stavebně-technickém stavu daných provozoven na kolech.

Odpovědnost

Za zjištěné provozní chyby na pojízdném voze odpovídáte samozřejmě vy, nikoliv výrobce. Ceny nových pojízdných prodejen nejsou zrovna nízké. U starších vozů jsou zase závady, které ale nemusí být na pouhý pohled při nákupu námi hned odhalitelné.
Jednou z forem řešení je pronájem, kdy tímto všechnu zodpovědnost za provozování prodejny na kolech nesou jejich provozovatelé. Najdete je v nabídce jako nevybavené skříňové přívěsy. Vybavení si řešíte již sami včetně spojené legislativy. Pokud chcete vámi zvolené zařízení namontovat do přívěsu, dodáváte si jej sami včetně potřebné dokumentace.
Na vyžádání dostanete od firmy hygienický atest vozu na použitý materiál ve formě skeletu a skříně. Chcete-li zajistit montáž elektrických rozvodů, probíhá včetně revizní zprávy.
Vozidla k převážení potravin mají vlastní certifikáty, někdy mají hygienické příslušenství s teplou nebo spíše studenou vodou s možností ohřevu, bezdotykovou baterii, protiskluzovou hygienickou podlahou a splňují použití materiálů na jejich výrobu, které odpovídá normám pro styk s potravinami.

Provozovny řeší § 17 živnostenského zákona, kdy se provozovnou rozumí prostor, v němž je provozována živnost. Tedy i automat nebo jiné zařízení používané k prodeji zboží nebo poskytování služeb a všechny mobilní provozovny. Za mobilní se pokládá, pokud není na stejném místě více než 3 měsíce.

Evropská unie

EU v nařízení Evropského parlamentu a rady (ES) Č. 852/2004 nařizuje, že prostory a prodejní automaty musí být v prakticky dosažitelné míře umístěny, navrženy, konstruovány a udržovány v čistotě a v dobrém stavu tak, aby nedocházelo k riziku kontaminace, zejména zvířaty a škůdci. Povrchy musí být snadno čistitelné a musí se dát dezinfikovat. U prodeje masa, masných výrobků a mléčných produktů musíte mít odpovídající systém pro udržování a monitorování určených teplotních podmínek pro dané potraviny.

Nebalené potraviny tedy chraňte před prachem, dotykem rukama prodejce, kontaktem s kupujícími i kontaktem se zemí. Plochy stánku musí být omyvatelné a čisté. Na potraviny, jenž to vyžadují, použijte chladící zařízení. Pokud prodáváte nebalené potraviny, u kterých dochází k dělení, musíte mít po ruce pitnou a teplou vodu pro očistu nářadí a rukou. Musíte mít přístup i k sociálnímu zařízení.