Beáta Vörösová

Brněnský projekt pomáhá nastartovat gastronomické podnikání

V Brně se uchytil opravdu zvláštní a ojedinělý projekt zvaný Food Incubator. Autorkou projektu je Beáta Vörösová, původně vystudovaná stavařka, která vlastní Bistro Friends v centru Brna. Právě tam zřídila takzvanou sdílenou kuchyň, která pomáhá zájemcům o podnikání v gastronomii. Ti si tam mohou vyzkoušet, jak jejich sen o podnikání v gastronomii chutná a funguje v praxi.

Ne každý si může dovolit statisícovou investici do vlastní provozovny a vybavení, aby potom po složitém oběhání veškerých úřadů zjistil, že o jeho nabízené produkty není mezi lidmi zájem. A právě proto přišla autorka s myšlenkou Food Incubatoru. Díky němu mohou na toto všechno noví zájemci o podnikání zapomenout. Alespoň do doby, než si u zákazníků ověří, zda jejich produkty budou žádané a než přijde čas tohle všechno doopravdy podstoupit.

 

Opravdu netypické bistro

Bistro Friends mladé podnikatelky není netypické jenom kvůli projektu, který se v něm odehrává. Jeho otevírací doba je pouze v čase oběda a to od pondělí do pátku. Jindy je zavřeno, aby si noví zájemci mohli vyzkoušet, jak to v profesionálním podniku vypadá a na speciálních degustačních večerech dát veřejnosti ochutnat to, co by chtěli v budoucnu nabízet.

„Vymýšlíme možnosti, jak spolupracovat. Spustili jsme sdílený e-shop pro ryze regionální a malé výrobce, jejich výtvory nabízíme ve speciálních degustačních večerech, které mají velký ohlas,“ říká Vörösová. A spolupráci si nevychvalují jenom její klienti, ale i ona sama. „Je to oboustranně výhodné,“ říká. Díky pronájmu kuchyně si může dovolit vést bistro ve vyhledávané lokalitě a její klienti nemusejí investovat do vlastních prostorů.

Lidé mají často pocit, že gastronomie je velmi jednoduchá. Přispívá tomu i fakt, že se objevuje stále více podnikatelů, kteří to zkouší a poté vyhoří. Jeden podnik střídá ten předešlý a to vytváří iluzi, že otevřít a udržet si gastronomický podnik je jednoduché. To že mnohé podniky rychle krachují, už se do podvědomí lidí nedostává.

Restauratéři nemají žádnou možnost, kde své problémy ventilovat. A Food Incubator by tomu měl pomoci tím, že vytvoří takovou komunitu pro konzultace a sdílení rad. Autorka nápadu navíc hlásá: „Dokud jsou malinkatí, ať jsou u nás. Pokud vyrostou a vytvoří si vlastní zázemí, budeme jen rádi.“

Pomohla už například podniku Ô-Kén-Kô, jehož spoluzakladatel prozradil, že si chtěli provoz prvně vyzkoušet a naučit se organizovaní určitých věci. Díky projektu se dnes věnují převážně cateringu.