sůl

Co nejméně při vaření, co nejvíce při uklízení – sůl

Každý člověk, který se zaobírá zdravým životním stylem, ví, že v kuchyni by se mělo používat opravdu málo soli, protože se nejedná o zrovna takového společníka, který by pomáhal zdraví. Naopak se jedná o škodlivější doplněk, díky kterému dostává jídlo chuť. Menší solení je to samé, jako když míň cukrujeme či sladíme. Taky nám tato změna přináší výsledky, za něž pak tělo děkuje. Nicméně je nutné poznamenat, že není lehké přejít na méně solené jídlo.

O soli se však říká, že je takzvaně nad zlato. Nad zlato je sůl i v tom případě, pokud méně solíte, protože ji dokonale využijete v domácnosti. Určitě vás trápí jedna z níže uvedených situací, které nemůžete jen tak lehce vyřešit. Naštěstí je tu pro vás řešení!

• Trápí vás slimáci?

Každým rokem zejména v období pěstování svých vlastních potravin (zejména zeleniny) se potýkáme s tím, že naši úrodu napadají škůdci, a to konkrétně třeba mandelinky bramborové nebo právě slimáci. Na mandelinky pomáhá nejčastěji nějaký postřik, který s nimi udělá takzvaně „rychlý proces“. Se slimáky to však tak jednoduché není. Vyskytují se zejména tehdy, když vydatně prší a poté si jdou svou cestou za naší úrodou. Jejich cestu jim můžeme zkomplikovat a navždycky přerušit tak, že je posolíme. Začnou se totiž rozpouštět. Pokud je nechcete zabít doslova, pak solí kolem nich udělejte kruh – přes něj totiž neprojdou, ale takto se slimáků nezbavíte. Lepší je první varianta.

• Trápí vás spálená žehlička?

Znají to zejména ženy v domácnosti – při žehlení se na žehličce vyskytují spáleniny. Těžko jdou dolů – zkoušíte nejrůznější fígly babiček, ale ani jeden není takový, který by povrch žehličky opět krásně spravil. Proto je tu však sůl! Když přejedete rozehřátou žehličkou po soli a pak setřete, zmizí veškeré spáleniny. Tak to funguje například i na spálené pánvi, kdy nasypanou sůl v pánvi zalijete horkou vodou a necháte chvilku působit.