Jak připravit skvělý steak?

Jak připravit skvělý steak?

Pokud patříte k typickým masožravcům, pak nedáte dopustit na opravdu kvalitní steak, za kterým si dokonce rádi zajedete i do Bernie’s Irish Pub, což je steak house v Ostravě, který patří k nejvyhlášenějším. Pokud však nemáte cestu do zmiňované restaurace na Stodolní, pravděpodobně si chcete připravit skvělý steak i doma, pokud na něj máte opravdu obrovskou chuť. A s tím vám ostatně pomůžeme. My totiž moc dobře víme, jak připravit skvělý steak. 

Základem je výběr masa

Abyste si mohli pochutnat na opravdu skvělém masu, doporučujeme nepodceňovat výběr masa. Podle každého kuchaře, který má přípravu steaků v malíku, je maso základem každého dobrého steaku. Ideální je argentinské maso, které je pro steak opravdu nejvhodnější. Pravdou však je, že i maso od českých dodavatelů není vždy to nejhorší. V každém případě volte maso, které je z pultového prodeje, nikoliv které je balené. A dívejte se i na jeho barvu. Pokud má maso světlejší barvu, pravděpodobně bude hodně tuhé a bude vám připomínat podrážku. 

Ideální maso je dobře vyzrálé maso. U zmiňovaného argentinského masa je největší pravděpodobnost toho, že je maso opravdu poctivě vyzrálé. Doba zrání od porážky masa by měla být tak deset až čtrnáct dnů. 

Jak na přípravu steaku

Podle šéfkuchařů je ideální výška steaku dva až tři centimetry. Je důležité maso nechat odležet zhruba na deset minut v pokojové teplotě. Klidně ho obložte ovocem, jako je například kiwi. Poté ho jen okořeňte, pokapejte olejem, následovně maso opět nechte odpočinout. 

Myslete na to, že steak se vždy dává na pánev, respektive na gril, který je už rozpálený. Nikdy se nedává maso na studenou pánev nebo na studený gril. Ideální teplota pečení je kolem 180 stupňů Celsia. 

To, jestli je steak propečený, poznáte hravě prstem. Pokud je maso příliš měkké, steak je krvavý. Pakliže je zase tuhé, jedná se o dobře propečené maso. Vyhněte se však propíchávání vidličkou, protože tím riskujete to, že se šťáva dostane z masa ven a steak tak rázem nebude libový ani šťavnatý. 

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..